Minden napra egy könyv

Minden napra egy könyv

Jenkins Reid: Szikrázó Malibu

2024. február 05. - BBerni86

szikrazo_malibu.jpgFülszöveg: 

Malibu, 1983 augusztusa. Elérkezett Nina Riva éves nyár végi bulijának napja, és a várakozás izgalma a tetőfokára hág. Mindenki a híres Riva testvérek kegyeit keresi. Nina tehetséges szörfös és szupermodell, Jay szörfbajnok, Hud ismert fotós, Kit pedig a többiek imádott kishúga. A testvéreket mindenki elragadtatott csodálattal figyeli egész Malibuban és még azon túl is – főleg mivel a legendás énekes, Mick Riva gyerekei.

Csupán egyetlen ember nem várja kitörő lelkesedéssel az év partiját: maga Nina. Ó, és talán Hud sem, mert már rég ideje lenne megvallania valamit a fivérének, akivel születésüktől fogva elválaszthatatlanok.

Jay azonban számolja az estig hátralévő perceket, hiszen a lány, akire állandóan gondol, azt ígérte, eljön.

Kitnek is megvannak a maga titkai – például egy vendég, akit a többiek tudta nélkül hívott meg.

Éjfélre a buli teljesen kicsúszik a testvérek irányítása alól, ám a hajnali első szikra előtt még tele vannak a poharak, szól a zene, és a család generációit formáló szerelmek és titkok mind felszínre kerülnek.

Szerintem: 

Nem is olyan egyszerű hozzákezdeni ehhez a regényhez. Megvan benne az a

bulváros vonal, amit a szerzőtől szeretek, de nem is simán egy sztárcsalád története, vannak trükkök benne jobb szó híján.

Az egyik, hogy az időkezelése több mint ötletes. A jelen alig egy napot ölel fel, de ezen a napon mindenki élete fontos döntését hozza meg, vagy olyan változás előtt áll, ami átírja a jövőjét. Ez a Riva éves buli napja, amit Nina tart hagyományosan. A készülődés, maga a buli és az utóhatás. Ez jelenti az alapot.

De közben visszapörög az idő, és több történet is ki fog bontakozni. Egészen addig visszamegyünk, hogy a kezdő, még nem is reménytelinek nevezhető énekes, Mick Riva megismerkedik a tengerparton egy helyi szépséggel. June és Mick kapcsolatából nagy szerelem és házasság lesz, közben Mick karrierje pedig nagyon felível. Egy olyan sztárházasság történet, ami bulvárlap téma is lehetne, csalással és megbocsátással, olyan meredek húzásokkal, mint amikor Mick szeretője beállít a karján egy kisbabával, és a házaspár úgy tesz, mintha a közös fiuk, Jay ikre lenne a mindössze pár héttel fiatalabb Hudson, és együtt nevelik őket. Majd jön a négy gyerek története, amiben szintén nagyon megvan a bulvár elem. Nyomorból siker, sztárportoló és modell is akad közöttük, szintén pletykalapba illő szerelmi történetekkel.

Így tulajdonképpen 5 történet olvad egybe: a szülőké és a gyerekeiké. Az különösen tetszett, ahogy minden majd egy pontba áll össze, és a buli éjjelén mintha összeérne múlt és jelen. Ott lezárnak sok mindent, hogy aztán másnap másfelé is indulhassanak tovább. Ezért is jó annyira a tűz képe, ami szintén ott van a keretben. Tudjuk, hogy aznap kezdődött egy tűzvész, és végig húzva is van, vajon mi volt a kiindulópont. Ki fog derülni, ahogy a családi kapcsolatokban is megvan a tűz képe. Most majd minden kibukik, kiég, és jöhet egy új kezdet.

Talán az egyik vonzereje éppen az a könyvnek, hogy úgy tud bulváros és sztárvilágot mutató lenni, hogy mellette nagyon emberiek és érthetők a szereplői. Ha csak a történet elemeket nézem, akkor nagy klisék és elkoptatott események vannak benne. Mint az, hogy Hudson próbálja megvallani a bátyjának, hogy a volt barátnőjével jár. Azt persze nem tervezi bevallani, hogy már akkor összejöttek, amikor Ashley még Jay mellett volt hivatalosan. Vagy, ahogy Kit most kénytelen magának is bevallani, hogy hiába próbálkozna, hidegen hagyják a férfiak. Neki a nők tetszenek. A személyek töltik meg élettel és teszik hihetővé, bármennyire is szappanoperába illő esetet - Mick és June például duplán válnak el, mert az első után Mick még visszasírja magát és újraházasodnak. Jellemző, June a haláláig várta vissza a férfit. - adjanak elő éppen.

Ilyen szempontból kiemelkedik Mick Riva alakja, aki valami elképesztően pocsék apa. Mert az egy dolog, hogy a sztárság a fejébe szállt, és egy ponton már meg sem próbált hű lenni a feleségéhez. De a válás után elhagyta a gyerekeit is, és minden téren szakított velük. Egy világsztárról beszélünk, akinek minden arannyá változott a kezei között. Iszonyatosan gazdag és sikeres lett, és még a gyerektartást sem volt képes elküldeni a volt nejének. Simán hagyta, hogy egyedülálló anyaként neveljen fel szinte szegénységben négy gyereket, akik közül az egyik nem is volt vér szerinti gyereke. De később Ninának a középiskolát is félbe kellett hagynia, hogy eltartsa a testvéreit, miközben az apja alsó hangon is milliomos volt. Ahogy majd ki lesz fejtve, miért ilyen és milyen az ő világlátása, el se tudtam dönteni, hogy nevessek vagy sírjak rajta.

Jó értelemben bulváros a stílusa is. Mesélős, néhol pletykalapba hajló, több érzelemmel. Feldobják a nézőpontváltások, ahogy átérezteti a sokféle szereplő kis világát.

Kerek történet, egyszerre egyszerű és összetett is. Bulváros, de mélyen emberi is. Még mindig nem ez a kedvenc a szerzőtől, de ezt már szívesen olvastam és tetszett is.

Idézet: 

– Fogalmad sincs róla, hány éves Hud. Vagy bármelyikünk – pirított rá Kit. – Nyugodtan valld be! Nem kell tettedned.
– Semmit sem tettetek. A fiúk huszonhárom évesek – mondta Mick. – Ezt tudtam.
– Én két hete betöltöttem a huszonnégyet – pontosított Jay.
– Igaz – felelte Mick elgörnyedő vállal. – Bocsi. Elfelejtettem, hogy valójában nem vagytok ikrek.
– Nevetséges vagy – csóválta a fejét Kit. – De most már legalább igazat mondasz. Hogy működik ez nálad? Mindennap van mondjuk négy őszinte pillanatod?
Mick akaratlanul is felnevetett.
– Igen, de igyekszem párat félretenni későbbre – vigyorgott féloldalasan.

A bejegyzés trackback címe:

https://regenyvilag.blog.hu/api/trackback/id/tr9418318651

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása