Minden napra egy könyv

Minden napra egy könyv

Larsson & Korsell: A kísértet & Az átoknyúl

Pax 3-4.

2024. február 07. - BBerni86

pax3.jpgFülszöveg: 

AMIKOR SÖTÉTSÉG KÖLTÖZIK AZ EMBEREK SZÍVÉBE…Itt a halloween. A mariefredi iskola csakúgy hemzseg a zombiktól meg mindenféle szörnyektől. Este buli lesz a menzán – és persze az elmaradhatatlan szellemidézés. Csakhogy a sok álszellem között feltűnik egy igazi szellemgyerek is, bosszút liheg, és áldozatokra les. Vajon Alrik és Viggo meg tudják állítani? Mialatt a fiúk vadul kutatják az igazságot, borzalmas titok kerül napvilágra. Közben egy furcsa kislány is feltűnik a városban. A neve Iris. És valami nagyon nincs vele rendben..

Szerintem: 

A történet gyors ütemben folytatódik tovább, és a szerzők

– örömmel írom – tudták tartani a szintet. Sőt, kezdek egyre jobban rákapni, annyira bejönnek a sötét ötletek.

Mert bizony itt veszélyek vannak, és nem egyszer kerülnek halál közelébe a főszereplők. Hiába több részes a sorozat, és tudom, hogy nem többen nem halhatnak, mégis fel tudja nyomni az adrenalin szintet, hogy mégis mi fog történni. Van itt élve eltemetés, majdnem a gyereket felfaló szörnyeteg, zsebkendővel halálosan fujtogató kísértet. Abban valóban nagyon skandináv ifjúsági, hogy ott már a 12+ kamaszok is edzésbe lesznek véve fájdalomból és nyomasztásból.

Mert nem szűntek meg az egyéb, más gyerekeket is sújtó problémák. A fiúknak továbbra is küzdeni kell azzal, hogy az anyjuk őket végzetesen elhanyagoló alkoholista. Ahogy egyre több minden kiderül – Alriknak kellett kihívni a gyerekvédelmet, mert az anyjuk úgy lelépett, hogy már az éhhalál szélén jártak az öccsével - úgy lesz egyre tragikusabb a megfestett kép. A jelenben meg ott van a még mindig terrorizáló Simon, és kiderül, hogy az apja, a technikatanár Thomas talán még a fiánál is rosszabb. Hányingert keltő, ahogy hazudozik és nekimegy a gyerekeknek egy felnőtt, egy tanár, akinek elvileg segítenie kellene őket.

A fantasy kalandok is gyorsulnak. Hamarabb elkezdődik az eset, a Halloween idejére időzített szellemjárás a történet elejétől hozta a para jeleneteket, és nem csak a végére pörgött fel. Ahogy az átoknyúl is kezdettől ténykedett, ha a kis gömböccé átvedlése és falógéppé válása a történet végére is került. Gyorsan kell cselekedni a szereplőknek, és nincsenek időhúzások sem. Rájönni, mivel állnak szemben, ellenszert találni és összecsapni, itt órák, legfeljebb pár nap alatt meg kell történni, annyira nyomva vannak az események. Nekem ez bejön, húznak előre a fejezetek.

Még mindig a megszokottól más, érdekes lények vannak benne. A szellem itt nem sima szellem, hanem olyan kisgyerek szelleme, akit megöltek, majd csak simán elástak. Egy ollóval. Az átoknyúl meg egy falánk tolvaj gombolyagból életre varázsolva, és a végére annyira falánkká válik, hogy Alrikot áll neki bekebelezni. Egyelőre nagyon élvezem, hogy új lények és ötletek vannak benne, ha a főellenségnek megtett sötét boszorkány tipikusabb lénynek is tűnik. A harcba küldött lényei viszont újszerűek.

Vannak új szereplők, és a meglevőket is kis lépésekkel építgeti tovább. Múltbéli titkok, fájdalmak alakítják őket, és ebből fednek fel egyre többet, ahogy haladunk előre a történetben.
Ha már új szereplők, egyet nem véletlenül hagytam ennyire a végére. Megérkezik ugyanis állandó mellékszereplőként Freja. Múltkor totál kiakadtam rajta, hogy a hős kóbor kutya sorsa nem derült ki. Itt meg jól rám hozták a frászt. Látjuk holtan, megkapjuk Alrik gyászát és a dühét, amikor Simon az értük meghaló kutyán szórakozik. De aztán kiderül, hogy az öregeknek egy kis várfarkas segítséggel sikerült megmenteni, és Freja néven a csapat tagja lesz. Simán az egyik legmegbízhatóbb, önfeláldozó, okos alakja a történetnek. Az a rész, amikor Alrik élve lesz eltemetve, és nem akar egyedül meghalni? Ott megint a kutya töri össze az olvasó szívét. Szóval, megvolt ezzel a magam öröme, és igenis, kell egy ilyen szereplő is a világmentő, sötétséggel harcoló csapatba!

Humor is van benne, ha egyre több is a komor, sötét elem körötte. Annál inkább helye van, jól oldja a sötét képek és a festett nyomorult állapotok keltette hangulatot. Bántalmazás, elhanyagolás, igazságtalansás és szörnyek – roppant nyomasztó lenne, ha közbe nem lenne valami, amin lehet vigyorogni. Ha az csak annyi is, hogy Wiggo lenyomja golfban Simont, akinek az apja ezen teljesen kiakad.

Ezzel hivatalos, én rákaptam erre a sorozatra. Kalandos, sötét, de van humora és jó lények is benne. Freját nem feledve, aki a fiúk legjobb barátja :)

Idézet: 

Ne egyetek a menzán. Árt az egészségnek.

A bejegyzés trackback címe:

https://regenyvilag.blog.hu/api/trackback/id/tr7918319597

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása