Minden napra egy könyv

Minden napra egy könyv

Larsson & Korsell: A sellőlény

Pax 6.

2024. február 21. - BBerni86

pax6.jpgFülszöveg: 

A BENNÜNK LÉVŐ FÉLELEM A LEGERŐSEBB BÖRTÖN
Amikor Alrik és Viggo iskolájában tematikus napot tartanak, történik valami egészen félelmetes. Alrik alatt beszakad a jég! Talán a sellőlény csalogatja áldozatait a jégpáncél alól? Ráadásul a Gripsholm kastélyba új intéző érkezik, aki valahogy hátborzongató. Mindennek a tetejébe pedig a fiúk anyja is megjelenik Mariefredben… a legrosszabb meglepetéssel! És még csak nem is sejti senki, hogy a meglepetés milyen következményekkel jár majd!

Szerintem: 

A felén túl vagyunk, és kezdek érezni benne

egy új sémát. Ötlet még van benne, és szívesen olvasom, de az nem tetszik, hogy a szerkezet azonossága miatt egész jól ki lehet találni, hogy mi fog történni a cselekményben.

Vagyis, a fiúk kapcsolatba kerülnek az új ellenféllel, általában valami iskolai dolog miatt. Most éppen a tornatanár szervez nekik téli sport napot, és a lékfürdés idején tűnik fel a lény. Utána mennek a könyvtárba kutatni, amit Iris csatlakozása óta dúsít, hogy ő már eleve olyan ismeretekkel rendelkezik, amellyel irányba állítja a csapatot. Aztán nyomoznak, harcolnak és általában egy tévedés után megoldanak mindent.
De még mindig van benne meglepetés. Ebben a részben az, hogy ki is az aktuális ellenfél. 5 kötettel már mögöttünk lehetett sejteni, hogy az új szereplő, Jonas, hiába gyanús és vörös a haja, nem a keresett személy. Viszont, neki is van egy olyan titka, amit ki lehet deríteni. Kb. olyan ő, mint a farkasember az egyik korábbi részben.

Közben még mindig van átívelés. A fekete boszorkány személyére egyre erősebb tippem van, és már sejteni vélem azt is, hogy nagyon rég itt mesterkedik, Magnar és Estrid gyerekkora óta. Folytatja a Henry elleni tervét.

Más irányból hozza a családi drámát is. Yrsa jött a gyerekeihez látogatóba, és kaptunk egy kis életképet arról, hogy egy alkoholista szülőt mit tesz a gyerekeivel. Alrik már megjárta vele a poklot, és kiábrándult, de Viggo még reménykedik, ezért újra és újra összetörik a szíve. Ez egészül ki azzal, amit most a fiúk apjáról megtudunk. Nem egy férfi. Alriké egy nős ember, akivel Yrsának viszonya volt, és aki tudni sem akar a fiáról, aki tönkretenné a házasságát és az ottani gyerekei boldog családképét. Alrik újra és újra szembesült az apja elutasításával. Viggo apja meg egy bűnöző volt, aki meg is halt. Az is jellemzi Yrsát, hogy ilyen emberekkel adta össze magát. Gyerekkönyvbe durva jeleneteket is kapunk, mint amikor a gyerek Alrik teszi rendbe a részegségében kidőlt anyját, és mossa a hányást utána. Még mindig tartom, hogy ez nagyobb horror, mint pl. a sellőlény ténykedése az epizódban.

Van benne humor, átérezhet a fiúk érzésvilága és jól keveredik a valós és a fantasy dráma benne. A sellők most sem úgy vannak ábrázolva, ahogy általában megszoktuk. A szerzőpáros bővítette a mitológiát, és ezzel színeket adott a történetnek.

Jó is, le is kötött, csak lenne kicsit változatosabb az alap. Talán majd A pestis?

Idézet: 

A bennünk lévő félelem a legerősebb börtön.

A lényeg úgyis az, hogy az embert a családja és a barátai olyannak szeressék, amilyen.

A bejegyzés trackback címe:

https://regenyvilag.blog.hu/api/trackback/id/tr218329539

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása