Minden napra egy könyv

Minden napra egy könyv

Hidas: És mindent betemet a hó

2024. március 07. - BBerni86

es_mindent_betemet.jpgFülszöveg: 

A fekete hófelhő morogva bukott át a János-hegyen, és megállíthatatlanul bekebelezett mindent, ami az útjába került. A hideg levegő sivítva menekült előle, a szúrós februári széltől megborzongtak a Kálvária mentén álló vörösfenyők.

1924 fogvacogtató telén az öreg Wimmer Marika néni felfelé baktat a budakeszi Kálvária-domb meredek oldalán. A kápolnába igyekszik, ám a felszentelt épületben biztonság helyett félelem vár rá. Zsigeri félelem. Egy oldalsó ablakon betekintve ugyanis szörnyű látvány fogadja: egy fiatal lány holtteste fekszik kiterítve a templom padlóján.

A falu összezár. A lakosok közé bizalmatlanság kúszik, ami nem könnyíti meg a fővárosból küldött két nyomozó, Pinelli Károly és Márzay Ottó dolgát. A kutatásukat nem csupán a helyiek gyanakvása nehezíti, hanem a mindent elfedő havazás is. És ahogy a hó egyre inkább betemeti a nyomokat, úgy bukkannak elő újabb és újabb holttestek – a gyilkost pedig mindenáron meg kell állítani.

Szerintem:

Az első benyomásom az volt, hogy

ijedezni kezdtem. A korszak, a templom és a nagy vallásosság, a nyelvezet. Mindegyik olyan elem, ami miatt nem hittem, hogy jól kijövök majd a krimivel. De szerencsére tévedtem.

Sok minden, ami elsőre elijesztett, aztán nagyon jó eleme lett annak, hogy történelmi hangulatot tudjon teremteni. Hidas Bence. Nem a régmúltban járunk, kb. 100 évvel korábban és sikerült a szereplők nyelvezetét olyan irányba elvinni, hogy megértsem, de legyen benne régies elem. Pl. a főszereplő, Pinelli és a felesége magázódnak, miközben egy szoros, szerelemre épülő házasság az övék. De említhetném azt is, ahogy a nemzetiségi szereplők kevert nyelven kommunikálnak.

Egy ponton már érdekesnek is találtam, hogy milyen lehetett abban az időben az élet, és hogyan alakultak a karrierek. Mondjuk, az megmosolyogtatott, hogy a kapcsolati tőke már akkor is milyen magas árú volt. Hogy lett Pinelli rendőr? Hála az apósának, aki segítette a lányát feleségül vevő fiatalembert.
De a bűnügyre is rányomta a bélyegét, hogy milyen környezetben történt. Az indítékok között nagyon komolyan ott van a korszak erkölcse, és mai világban valószínűleg sor sem került volna a regényben leírtakra. Már csak azért sem, mert már nem illegális az abortusz, nem kap stigmát a megesett lány/nő és ma már a mostohatestvérek kapcsolata sem olyan tabu, mint akkoriban.

A vallásos elemek viszont végig idegenítettek. Ehhez már túl mai a gondolkodásom. Nem tudom abba beleélni magam, hogy milyen kegyetlenségre voltak képesek az emberek a vallás nevében a szeretteikkel is. Soha nem is értettem, hogy egy olyan vallás, ami ennyire a szeretetet hirdeti, a megbocsátás az alapelvei között van, hogy tud olyan sötétséget és gonoszságot generálni, mint amit itt is láttunk. Ha nem vagy tökéletes, szabályt szegsz, akár el is áshatod magad, mert jó álszenten majd ellöknek, akár Isten nevében is.

A bűnügy kapcsán volt is olyan érzésem, hogy a gyilkost is elkezdtem sajnálni. Meg tudtam érteni, hogy mi okozta a gyilkos dühét. Ok, a gyilkosság nem megoldás, de neki megvoltak az okai. Igaz, minden nem volt világos: a mostohatestvérével szerették egymást, vagy egyoldalú volt a kapcsolat, és esetleg megerőszakolta? Igaz, mindkét esetben el tudom képzelni, miért ölte meg magát a lány. Ha szerette, a kor erkölcsei szerint az egy tiltott, bűnös kapcsolat volt, amit tetézett az abortusz bűnével is. Ha meg erőszak volt, akkor az olyan trauma lehetett, amin nem tudott a lány túllépni.

Kriminek kevésbé volt emlékezetes, de a kötelezőket hozta. Haladnak végig a nyomokon, egyre több minden derül ki és a végére a főszereplőnek bekattan a megoldás is. Az még tetszett is benne, hogy miközben egy nagyon személy, egyéni traumán alapuló sorozatgyilkos bontogatja a szárnyait, azzal együtt egy társadalmi jelenségre és korszellemre is rá tud világítani.
Inkább fogalmazok úgy, hogy amit esetleg az ügyben hiányoltam volna, azt a történelmi környezet szépen kipótolta.

A szereplők a végére összeállnak, és Pinelli olyan főszereplő, akire szerintem sorozatot lehetne építeni. A személye körüli balladai homályért - olasz férfi, hogy került Magyarországra ilyen nyelvtudással? Mi a családi tragédia pontosan? Az utalásokból sejteni vélem, hogy a felesége elvetélt, de akár bölcsőhalál vagy sikertelen teherbe esési próbálkozás is lehet. - mondjuk nem voltam oda, de okos és rátermett. Családcentrikus. Olyan jó ember, akinek lehet drukkolni, hogy jöjjön rá a dolgokra, és közbe ne essen baja se.

Kedvenc krimimnek nem nevezném, de korrekt bemutatkozó regénynek igen. Hogy kicsit ismételjem magam, nekem sorozatnyitányként is olvastatná magát.

A bejegyzés trackback címe:

https://regenyvilag.blog.hu/api/trackback/id/tr2918347255

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása