Minden napra egy könyv

Minden napra egy könyv

Camper: Restart

2018. november 23. - BBerni86

Orvosi kutatásos, újraélesztős, barátságos.

Sebi és Döme régi barátok. Döme titkon mindig irigyelte is barátját, akinek gyönyörű neje az ő nagy ideálja. Ennek ellenére Sebi rendszeresen csalja a nőt, és szereti mérnök barátját is ugratni a szakmájával. Döme egyik története az újjáélesztett rokonáról elgondolkoztatja az orvost. Felállít egy elméletet, mely szerint az ember olyanrestart.jpg jól tudta magát halottnak tettetni az őskor küzdelmeiben, hogy ha ismerjük az egyéni alvás szintjeink, még a halálból is fel tudunk ébredni kis segítséggel ma is. Kidolgoz egy koncepciót, Döme gyárt hozzá speciális órákat, és a kormánnyal engedélyeztetni akarják a protokollt. Megindulnak az orvosi kísérletek, melyek során a kifutón meghalt modellt, a vízbefulladt minisztert, de akár a cigányvajdát is fel lehet támasztani, ha a körülmények nem esküdnek össze a barátok ellen, akik nem várt bonyodalmakkal kell, hogy megbirkózzanak az orvostudományi megújulás közepette.

Érdekes, hogy a PR tevékenységből inkább az ragad meg, ami nem tetszik. A könyvek esetében nagyon gyakran utálom, ahogy egy siker farvizén akarnak valamit lenyomni a torkunkon. Hány új Lány a vonaton is volt már… De van egy ritkább bosszantó eset is, amire ez a Restart remek példa lesz.

A megtévesztő fülszöveg. Itt ugyan a cselekmény stimmel, de nagyon máshogy van kihegyezve, mint amilyen a regény. Ott egy orvosi thriller, már szinte #metoo vonallal, sok filozofálással látszik. Ehhez képest ez egy fekete humorú, szórakoztató regény, egyáltalán nem az a komoly szöveg, aminek a fülszöveg alapján hittem.

Ezzel el is árultam, mi tetszett nekem ebben a regényben, még hozzá nagyon. Főleg a regény első része olyan fekete humort kapott, hogy az ember közbe nem tudja eldönteni, hogy mit kellene tennie nevetés mellett. Bosszankodjon, elmélkedjen, simán hagyja magát sodorni a cselekménnyel?

Én ez utóbbit tettem, hiszen annyira pörgetik az eseményeket, hogy rá lehet hagyatkozni. Epizódszerűen követik egymást az abszurdabbnál abszurdabb esetek. Nem egy mögött találhatunk görbe tükröt korunknak és társadalmunknak, de aki erre nem érzékeny, az simán jól szórakozhat a pergő eseményeken. Még változatosság is akad benne bőven: azért elég nagy váltás egy holland diplomata és egy cigányvajda élete és halála, esetleg feltámadása…

Abszolút nem éreztem orvosi thrillernek, mert hiába van egy orvosi magyarázat is a feltámasztó protokollra, nem érzem hitelesnek. Inkább olyasmi, ami egy Rejtő regényben bukkan fel. Viszont, a kötet végére egy másfajta thriller bontakozik ki. Megjelenik egy vetélytárs, a főszereplők minden munkája veszélybe kerül a barátságukkal együtt, és itt kapunk egy kis elgondolkoznivalót is. Megérett már a feltámadásra a társadalom? Megilletik ezt az emberek? Mert az emberi természet megmutatja magát. Sebi megijed attól, hogy a gazdagok kisajátítják a technikát. (Poén, de előképe lehetne a történet a Lopott időnek.)

A szereplőket nem elemzi túl, a gondolataikból és érzéseikből sem sokat kapunk, de mégis működtek. Emberiek, hibákkal, és lehet nekik akár drukkolni is.

Sajnálom is, hogy a végére mintha kifogyott volna az ötlet. Nekem fura is volt a zárás.

Összességében, akinek a fekete humor bejön, tudom ajánlani.

 

Camper: Restart - Mint sci-fi: 65% fekete humor hatja át, vannak ötletei, de a vége zavaros és kevesebb a sci-fi.

Szubjektíven: 70% humora nagyon bejött, és jókat vigyorogtam rajta. De a vége elvesztett.

A bejegyzés trackback címe:

https://regenyvilag.blog.hu/api/trackback/id/tr2514387424

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása