Minden napra egy könyv

Minden napra egy könyv

Young-Oh: Bania, a pokoli futár 2-5.

2021. október 16. - BBerni86

Posztapokaliptikus, küldetéseket teljesítő, harcos.

A világ veszélyes hely lett, ahol több csoport is vetélkedik a hatalomért. Egyesek bármire készek a megragadásáért: nem csak gyilkolnak, de démoni lényeket küldenek ölni, idézőket kényszerítenek rabsága és velük szörnyetegek felett uralkodnak. Ebben a világban némi rendet képviselnek a futárok. Felveszik abania.jpg küldeményt, a kívánt helyre elviszik. Bania az egyik futár, aki nem ismer lehetetlent. Lehet a csomag akár egy személy, akár egy dobozka, ő leszállítja. Akkor is, ha ehhez be kell jutnia a szerzetesek ostromlott várába. Akkor is, ha a gyermekének örökséget küldő anyának a fia testét kell majd hazavinnie. Miközben a saját múltja is titkot rejt, lassan belesodródik egy a világ sorsát eldöntő küzdelembe: egy sárkány ébredezik, és ő kapja a megbízást, hogy az igézőt a sárkány hegyéhez kísérje, miközben démoni seregek járnak a nyomukban.

Először is, az első kötetet nem sikerült beszereznem. Így kissé sérült is az élmény, mert máig nem tudom, hogy a világ felépítésével kapcsolatos kérdéseimre ott lehetnek-e a válaszok. Milyen erők viaskodnak a hatalomért, ez valami posztapokaliptikus világ, van-e valami története a futároknak, mint szervezetnek?

Ennek ellenére maga a történet érthető lett, köszönhetően annak is, hogy az első kötetek epizodikusak. Egy-egy füzet általában 1 egész és két fél kalandot tartalmaz. Az előző részben megkezdett futár-feladat vége, egy teljes történet és egy kezdet, ami majd a következő részben fog véget érni. Ezekben általában Bania elindul a küldeménnyel, a cél előtt valami komoly akadályba ütközik, és harcolnia kell, hogy a csomag célba érjen. Nem egyszer van keserédes vége a sztorinak, de az illik is ehhez a világhoz. Nem minden történet happy end, de a kiszállítás megtörténik, és az embereken múlik, mit tudnak kihozni a helyzetből.

Az utolsó két részre uralkodik el az átívelő szál, és már a sárkányküldetés zajlik a fejezetekben. Sokkal több ezekben a harc, és Bania múltja is ezekben tárul fel. A szereplők haladnak a cél felé, és közben rengeteget harcolnak.

Jellemző a szériára, hogy nagy mennyiségű csata van benne. A szereplők verekednek, Bania elég jó is benne. Sokaknak van kardja, így fegyveres harcot is kapunk. Az idézők miatt szörnyek is vannak, bár azokkal más a harc. Mit lehet kezdeni egy olyan lénnyel, ami kb. úgy néz ki, mint a Tremors hatalmas gilisztái, csak ezek démonok, a felszínen járnak és akkorák, mint egy ház? Mondjuk úgy, ha egy idéző színre lép, egyszerűbbé válik a képlet.

A másik nagy jellemző a humor. Az első részekben erőteljesebben – több a vicces szituáció, és Bania nem egyszer kap idézhető egysorost. A történet végére azonban annyit komolyodik és mélyül a figura, olyan mély a dráma azzal, ahogy szembenéz a másik felével, hogy a humorért Csonti lesz a felelős. Ő egy beszélő kard. Olyan szöveggel… a zárlatot konkrétan Csonti beszólásai oldják fel kicsit, csak azért nem egy drámai vérfolyam az egész.

Ha már emlegettem, két olyan karakter van benne, akit érdemesebb alaposabban megnézni. Bania, aki a mangák hőstípusa. Rendíthetetlen, bátor, ügyes, rejtélyes múlttal. Már akkor hős, amikor csak egy futárnak tartja magát. Amikor kiderül, ki volt korábban, a saját rosszabb felét győzi le és azonosul teljesen Bania alakjával – ez a nagy diadala a harci képességein túl. A másik Muah, aki szintén rejtélyes alakként érkezik és kap egy meglepő fordulatot az ötödik részben. Voltak tippjeim, erre nem gondoltam.

Kár, hogy fekete-fehér, mert különben korrekt, szórakoztató manhwa volt a sorozat.

 

Young-Oh: Bania, a pokoli futár – Mint képregény: 70% akcióval teli, egyre jobban felépülő történet, korrekten megrajzolva.

Szubjektíven: 70% a humorát nagyon szerettem, kedveltem a hőseit – anime-ban is elnézném.

A bejegyzés trackback címe:

https://regenyvilag.blog.hu/api/trackback/id/tr9016699718

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása