Minden napra egy könyv

Minden napra egy könyv

Kordos: Restaurant, Hungary

2021. december 20. - BBerni86

Vendéglátós, ismeretterjesztő, luxus éttermes.

A luxus éttermek világában éppen annyi a titok és a felfedezésre váró körülmény, mint a szakma kevésbé elit rétegeiben. Magyarország alig pár éve van jegyezve a Michelin világában, és egyelőre csak budapesti restaurant1.jpgéttermeknek van lehetősége csillagot szerezni. Egy kétcsillagos, és pár egycsillagos étterem tart nyitva nálunk. Mi kell egy csillag megszerzéséhez, mibe kell beruházni? De a luxus éttermek világa nem csak a Michelin körül mozog. Ők azok, akik kiszolgálják az országba érkező sztárokat és történeteik vannak Will Smithről vagy éppen Robbie Williamsről, akit simán hasonmásnak néztek, amikor enni próbált az egyik étteremben. ismerik a politikusokat, a gyermekeiket és láttak maffia köröket is bulizni. Szakácsok, étteremvezetők, pincérek sora mesélt Kordos Szabolcsnak.

Duplán folytatás ez a kötet. Egyrészt, Kordos már vizsgálta az éttermek világát, de akkor a turisták özönét kielégítő, olcsóbb helyeket és stikliket vette górcső alá. Ez a kötet viszont az elitet igyekszik közelebb hozni, és megmutatni, mi van a színfalak mögött.

Másrészt, az élet szőtt hozzá még pár fejezetet, amelyekkel kibővítve is megjelent a kötet. A vendéglátás pontosan olyan iparág, aminek a COVID sokat ártott. Itt mindenféle történetet mesélnek róla: hogyan igyekeztek egyesek túlélni, miket lehetett tenni, míg sokan maguk mögött hagyták a szakmát és másban találták meg a megélhetésüket.

Mai szemmel ezeket a fejezeteket találtam érdekesebbnek, hiszenrestaurant2.jpg most is ebben élünk még. Nem fogok belemenni, de vannak tapasztalatok arról, hogyan járt el a magyar állam és mi történt külföldön. Van, aki igencsak rosszul járt, amikor kitört a járvány és hazajött. A szkeptikus énem gyorsan megjegyezné, hogy mit is vártunk? Semmilyen tekintetben nem vagyunk Nyugat, és ez ebben a területen is meglátszott.

Jobban megírva és szerkesztve azonban az eredeti anyag van. Mint egy oknyomozás, csak sokkal olvasmányosabban elmesélve. Kordos fogott egy témát, több embert megkérdezett róla, és a tapasztalatokat összefoglalta az egyének történeteivel színesítve. Ez lehet a Michelin, a vendéglátósok drogfogyasztási szokásai – mondjuk úgy, hogy aki látta a Bradley Cooper filmet a droghasználó séfről, csak a jéghegy tetejét kapirgálta vele -, de említhetném még a kínai éttermeket vagy az elit kiszolgálását.

Ahogy az oknyomozásnál szokás, a megszólalók felismerhetetlenre vannak alakítva. Megvan ennek a maga célja, és ettől még a történeteik hatottak. Egészen másképpen elképesztő ez a világ, mint a simlis kistestvérek. Sok olyan történetet lehetett itt olvasni, amin csak fogtam a fejem, és nem nagyon akartam elhinni, miközben mégiscsak el tudom képzelni, hogy így viselkednek emberek és iparágak.

Sokat ad a kötetnek, hogy nagyon olvasmányos. Érthető és világos, nincs túlírva és az anekdoták kedélyessé teszik. Vagy, talán nem is ez a jó szó. Fogyasztóbarát. Mert bizony több olyasmi is van benne, ami felháborító és nehezen elképzelhető, nem egy napsugaras történet. Nehéz szakma, ahol vagyonok forognak, de pillanatok alatt tönkre is lehet menni. Emlékezetes mondjuk az a történet, amikor az ételszállítóra akarták fogni, hogy a stáb gyomorrontást kapott és 40 milliós kártérítési igényt nyújtottak be.

Különben a XXI. Század Kiadó olyan kötetet nyújtott át nekünk, amit jól lehet forgatni és a szemnek is kellemes ránézni. Jól szórakoztam azon, hogy nézegettem, mennyi minden van a borítóra halmozva és miben más a COVID-kiadás, mint a korábbi 2019-es. (Igen, megjelenik a fertőtlenítő és az ételszállító zsák.)

Tudott újat mondani, lekötött. De azért érik bennem a gondolat, hogy a COVID-nak külön kötet járna, nem csak újrakiadások egy-egy plusz fejezettel.

 

Kordos: Restaurant, Hungary – Mint ismeretterjesztő: 85% gondosan szerkesztett, sok személyes történettel feldobott kötet, ami alaposan bejárja a választott témáját.

Szubjektíven: 70% lekötött, olvastatta magát, de lehúzásnak érzem a COVID-fejezetért újra kiadni.

A bejegyzés trackback címe:

https://regenyvilag.blog.hu/api/trackback/id/tr7416784602

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása