Minden napra egy könyv

Minden napra egy könyv

Nógrádi: Gyerekrablás a Palánk utcában

2022. október 23. - BBerni86

gyerekrablas.jpgFülszöveg

Ilyet se látott még a világ! Hogy egy nyomozó a gyerekrablók pártjára álljon, őket segítse, és ezzel összezavarja a rendőrséget? Meg egyébként is: milyen detektív az, aki nyomozás helyett focizik, ócskásnak meg kéményseprőnek öltözik, és ezzel szinte őrületbe kergeti szerencsétlen főnökét? De ez még semmi! A legfurcsább, hogy mi, az olvasók is egyetértünk Hecseki Boldizsárral, és izgatott lelkesedéssel követjük Kondor Lajcsi, az elrabolt kisfiú kalandjait. Pedig a regény ugyanolyan vérfagyasztóan kezdődik, mint a gyerekrablásról szóló történetek általában. A kisfiú eltűnik, a rablók zsaroló levelet küldenek, pénzt követelnek és fenyegetőznek. Továbbá minden szörnyen titokzatos és félelmetes. Aztán elszabadul a pokol! Megtudjuk, hol van az elrabolt gyerek, és kik a rablók, miközben az ifjú nyomozót, Hecseki Boldizsárt, folyton letartóztatják…

Szerintem

Ez egy annyira aranyos,

régimódi, gyerekes történet, hogy Csukás István szellemiségét is felfedezni vélem benne. Kedvesen humoros, kis rejtéllyel és szerencsétlen rosszakkal.

A történet egyszerű és nagyon nyilvánvaló is. Már, ahogy a gyerekrablók levele megjön, gyanúsnak kellene lennie a helyesírásnak. Annyira kisiskolás… Ha meg a helyzetet is hozzávesszük, hogy az elvált anya újra készül házasodni, miközben a gyerekei az apjukat és a korábbi családjukat akarják vissza, nem nagy rejtvény, hol mi is történt igazán.

A történet, ha utána számolok, 3 féle humoros eseményt göngyölít, amelyek aztán szépen össze is érnek:
– Lajcsi és a kis barátai trükkjei, hogy elhiggyék a gyerekrablást a felnőttek és megtévesszék a rendőrkutyát.
– a bérlők trükkjei, hogy Mártika feleségül menjen a bérlőjéhez, akinek így lenne az anyjával szép kis kertes háza a nő után.
– Gáspár, a nyomozó maskarái és trükkjei, hogy ne csak megoldja az ügyet, de segítsen is a gyerekeknek és a családnak.

Nógrádi Gábor jól tud játszani azzal, hogy szinte meseként olvastatja magát. Az ármánykodó bérlők bérlik a 'rossz' oldalt, de annyira szerencsétlenek és rosszul sülnek el a dolgaik, hogy nem lehet igazán utálni őket, inkább nevetségessé válnak. Ez persze nem jelenti azt, hogy ne lennének nagyon durva húzásaik. Nem is a családját újraegyesíteni akaró apa leveleinek ellopása a legrosszabb, hanem az, hogy eleve ők sugdostak Mártika fülébe, hogy rossz a házassága és el kellene válnia.

A jó oldalon meg ott van mindenki, aki szeretné, ha a család megint egyesülne, és segíti Lajcsikát. Kiemelkedik Gáspár nyomozó, aki szintén kap komédiába illő jeleneteket az álcáival és ahogy folyamatosan lecsukják érte, a főnöke meg kiakad.
Talán Mártika, az anya, akit azért megosztó szereplőnek érzek. Az már komoly jellemgyengeség, ahogy ő hagyja magát befolyásolni. Igaz, ha nem ilyen lenne, miről szólt volna a könyv?

A történetet a humoros fordulatok viszik előre, és egy nagy jelenetben szépen le is zárul minden. Jól olvasható, könnyed és a fejezetek hossza is a fiatalabb olvasókra van szabva. Ez egy olyan gyerekkönyv, amibe nem kell beleszakadnia a kisebbeknek sem.
Az talán egy mai gyerekben felmerülhet, hogy ma, a mobilok és hálózatok világában nem működne a sztori, de nem is ma írta meg Nógrádi Gábor.

Én kedveltem, tudtam rajta mosolyogni is. Már csak azt kell kiderítenem, a filmet hol nézhetem meg belőle. Szerintem tetszene az is.

Idézet

Vannak gyönge emberek. Azoknak nagyon kell vigyázni. Mert olyasmire is rávehetik őket, ami nekik is nagyon rossz.

Az élet csodálatos. Mindig rejt valami meglepetést.

A bejegyzés trackback címe:

https://regenyvilag.blog.hu/api/trackback/id/tr917931579

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

gigabursch 2022.10.23. 19:20:13

Mind könyvben, mind filmben nagyon szerettem,
süti beállítások módosítása