Minden napra egy könyv

Minden napra egy könyv

A gonosz királynék

Kásmiri népmesék

2024. augusztus 20. - BBerni86

Fülszöveg: a_gonosz_kiralynek.jpg

A Himalája vonulatai alatt húzódik meg egy titokzatos keleti ország: Kásmir. Nagy hegyek védik, ritka és csodálatos virágok borítják szépséges tájait.
A meséi is színesek és szépségesek, telve csodákkal. Madár őrzi az óriás életét, a varázslatos fán csoda terem, az örök élet titka a forrás vizében rejlik.
Elindul a három herceg, hogy megszerezze a kincset. Csak a táj, csak a név más; a keresés, a boldogság utáni vágy azonos mindenütt. Messzi világba visznek, de szívünkhöz szólnak ezek a mesék.

Szerintem: 

Minél többet olvasok a Népek meséiből, annál jobban meg tud lepni, hogy mennyire különböző helyszíneken mennyire hasonló meséket mondanak. Mert az annyira nem meglepő, hogy

a görög-római mítoszok elterjedtek Európában és pl. sokan megalkották a maguk Amor és Psyche történetét. De hogy lehet az, hogy pl. ebben a kasmiri gyűjteményben több olyan mesét is olvastam, ami emlékeztet a magyar népmesékre?

Már a címadó mese is ilyen, csak éppen indiai viszonyokra van szabva a körítés. Nálunk is megvan az a mese, hogy az özvegy királyné nem szereti a menyét, azért a születendő unokáit állatkölykökre cseréli, hogy a fiával elhitesse, boszorkány a leány és el kell veszejteni. Itt is ez a lényeg, csak az ármánykodó a király másik két felesége, akik attól tartanak, hogy mivel nekik csak lányaik születtek, a legfiatalabb meg fiút szült, ezzel ő lenne a kedvenc. Hasonlóan oldódik meg a helyzet mindkettőben, és természetesen a mesék boldog befejezése is egyezik.

De több ilyet is lehet találni – amikor egy vagyonért vesz egy ifjú látszólag egyszerű tanácsokat, de amikor gyakorlatban alkalmazza őket, ezzel lesz szerencsés. Nálunk pl. A járt utat járatlanért el ne hagyd, itt meg az idegen ágyban alvásról kap okosságot, ami majd megmenti az életét. (Százezer rupia néhány jó tanácsért) Itt is el tudom mondani, hogy a környezet és a kulturális háttér más, de a mese fordulata, a cselekmény váza megegyezik.

Itt is visszatérő elem, hogy pl. a fivérek hárman vannak és elmennek szerencsét próbálni, vagy az apjuk állítja őket verseny elé az örökségükért. Ahogy az is ismerős lehet, hogy a történetek sokaságában a legkisebb fiú lesz a győztes. Pl. A három hercegben is ez történik.

A mesék mögött van egy gazdag kultúra, egy királyságokra épülő társadalmi rend. Így a mesék nagyon gyakran királyok és hercegek, gazdag emberek történeteit mondják el. Akad ugyan benne olyan is, amikor a hősöket nem olyan magasról választják, de akkor is érezni, hogy egy összetett társadalmi rendszerben születtek. Az ötvös és barátaiban pl. egy egyszerű ötvös fogja a királyt olyan okosan átverni, amit a történet eleji részeges és pazarló emberből ki sem nézett az ember. A társadalom több osztályából kötelez le embereket, így mi is többet látunk, kik ás milyen rangban élnek arrafelé.

Színes, változatos és kalandos mesék ezek, összetett cselekménnyel. Gyakran még a cselekménybe is építenek be más meséket, vagy annyira összetettek, hogy részekre törve akár 3-4 mese is kitelne belőlük. Izgalmasak, vannak fordulatok és visszatérő elemek.

A mesék gyakori gonosza pl. az indiai boszorkány, amelynek persze saját neve is van, de annyira idegen a fülemnek, hogy nem jegyeztem meg. Ilyen A rém-királyné, aki tündérnek álcázza magát, de éjszakánként szörnyű pusztítást végez az állatállományban, de más mesékben egyesen emberevő, mágikus hatalommal is bíró gonosz lények.

Akadnak példázatok, amelyeket megvádolt szereplők mondanak el a megtévesztett vádlónak, aki ezt meghallgatva sok esetben rájön, hogyan tévesztették meg. Ez több mesében is megesik, és némelyekben más történet van, másokban ugyanaz kicsit másképp elbeszélve. Volt egy, amin eléggé ki is akadtam, és ez több mesében is lényegében ugyanúgy volt benne. Az anyagilag megszorult ember egy kölcsönért cserébe a kutyáját adja zálogba. Okos állat, amikor betörnek, kifigyeli a rablókat, és majd az új gazdát el is vezeti a tolvajokhoz és az ellopott tárgyakhoz. Ő ennek annyira megörül, hogy az adós barátjának levelet ír, amelyben elmeséli a hű és okos állat tetteit, amiért az adósságot is elengedi, gyakran még ajándékot is küld. A kutya viszi a levelet. De a korábbi gazda meglátva az állatot, azt hiszi, vissza kell fizetnie a kölcsönt, és gyorsan megöli a kutyát, hogy azt hazudhassa, nem jött meg vagy valami hasonlót. Akkor fedezi fel a levelet és tudja meg az igazat, de szegény ebet már nem tudja életre kelteni. Példázatként tényleg jól működik, csak éppen pont kutya. Annyira bolondulok a saját kutyámért, hogy el se tudom képzelni, hogy valaki bántaná a sajátját. A lényeg, hogy ezeken jól kiakadtam.

Jók a mesék, összetettek és bőven van cselekményük. Betekintést nyújtanak egy más kultúrába, ugyanakkor meglepő, mennyi közös történetelemet fel lehet fedezni. Szegény példabeszéd kutyákat leszámítva szerettem ezt a válogatást.

A bejegyzés trackback címe:

https://regenyvilag.blog.hu/api/trackback/id/tr9718470225

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása